Filipini 33 Devetdeset Jezikov

 
Na Filipinih govorijo kar devetdeset jezikov in množico dialektov. Če bi sešteli ljudi, ki govorijo deset najpomembnejših jezikov, bi s tem pokrili okrog devet desetin prebivalstva. Najbolj razširjen je jezik tagalog, ki ga govori nekaj čez 40% prebivalcev. Iz njega poskušajo politiki napraviti uradni filipinski jezik, a njihov uspeh ni dosti večji, kot ga je imelo uvajanje srbohrvaščine za uradni jezik pokojne Jugoslavije.

Filipini 32 Množica kultur

 Filipinsko otočje sestavlja več kot 7000 otokov, ki zavzemajo področje, veliko kot centralna Evropa, njihova skupna površina pa je približno enaka površini Italije - okrog 300.000 km2. Prebivalstvo je večinoma malajskega porekla. Zaradi velike razdrobljenosti ozemlja so se posamezna plemena razvijala precej ločeno drugo od drugega. Mnoga ljudstva so odkrili šele v našem stoletju. Ponekod v odročnih goratih krajih in v džunglah največjih otokov Luzon in Mindanao so bile popolnoma različne kulture oddaljene druga od druge samo nekaj kilometrov.

Janin (se nadaljuje)

Filipini 31 Operacije s prsti 4

Tkivo, ki ga »izvlečejo« iz telesa, in kri, ki se ulije, sta živalskega izvora. Po nekaj dneh raziskav so operaterji prepovedali snemanje in odnašanje operiranih tkiv.
Kritiki so skratka ugotovili, da gre za rokohitrstvo in za prevaro, a bolniki, ki jim zahodna medicina ne more pomagati, še vedno prihajajo z debelimi denarnicami. Sugestija je pač dostikrat boljši zdravnik od uradne medicine, ki uporablja kemična sredstva in skalpele.
Janin (se nadaljuje)

Filipini 30 Operacije s prsti 3

 Pred leti so operaterji dovolili, da operacije opazuje kdorkoli. Skeptične zahodnjake je seveda zanimalo, kako je s temi čudeži, zato so prišli s kamerami in kemikalijami ter zadevo natanko proučili. Hitro so ugotovili, da šamani vedno operirajo na mehkejšem delu telesa - najraje na trebuhu, kjer se prsti ob pritisku ugreznejo globoko. Tik pred tem z roko vedno sežejo nekam pod mizo.

Janin (se nadaljuje)