Avstralija za nagrado 20 Katoomba

Od tam sva se odpravila v notranjost proti glavnemu mestu Canberri, ki je pravo razočaranje. Mesto je čisto zares in dobesedno umetno narejeno. In izgleda, kot bi Melbourne, ki je bil prej glavno mesto, in Sydney, ki je želel postati glavno mesto, odvrgla tja vse stvari, ki jih v svoji okolice ne želita. Pravzaprav razen starega in novega parlamenta ter War Memoriala in morda kovnice denarja ni niti ene same stavbe, ki bi pritegnila pogled. Tudi ulice so neočiščene, na njih je odpadlo listje in kup smeti. Ljudje - niti v turističnem uradu - niso prijazni. In to je bil edini turistični urad v celi Avstraliji, kjer so mi turistični zemljevid mesta prodali za 2 AUD; mimogrede: enakega, samo nezloženega, sem kasneje v kampu dobila zastonj! V samem turističnem uradu jim temeljito primanjkuje prospektov; posebej v primerjavi z drugimi kraji Avstralije; poleg tega pa hočejo večino informacij prodati.

Kar z veseljem se odpraviva proti Sydneyu in že kmalu naletiva na 'obliž', simpatično mestece Goulburn s čudovito staro arhitekturo, simpatičnim in zelo urejenim parkom in prijaznimi uslužbenci turistične informacijskega centra, ki nama za povrhu omogočijo še brezplačni dostop do elektronskih sporočil.
Pot nadaljujeva proti Modrim goram. Ob poti pa opazujeva strašno opustošenje, ki ga je naredil podtaknjen požar pred nekaj tedni. Ponekod še vedno tli ali celo gori. Pogorela so širna področja, ob cesti sva videla tudi pogorišče, ki je bilo nekoč kamp. Bolj ko se približujeva Katoombi, obširnejše je pogorišče; dobesedno na obeh straneh dvopasovnice, ki se vzpenja na 1000 in več nadmorskih metrov.
Seveda si je v Katoombi potrebno ogledati skalno skupino Tri sestre; se zapeljati v dolino z vlakcem (skoraj 'padeš na nos', tako strmo je) in se vrniti z gondolo (obe vožnji za 8,5 AUD na osebo) ali peš (menda je 1700 stopnic, kot obljublja napis v globeli). Center mesta pa je na izredno strmem področju, da bi skoraj potreboval 'zajlo'. Priznam, da niti v Švici nisem hodila po strmejši ulici.
Miryema Žagar
(se nadaljuje)