Avstralija za nagrado 22

In še morda napotek za popotnike s plitvim žepom: kdor si želi ogledati množico muzejev, za katere je potrebno plačati vstopnino, si pač vzame Sydney-card (80 AUD za 2 dni). Vendar je morda bolje kupiti dnevno karto za 13, 5 AUD za vse javne prevoze (bus, metro, ladja) in si poceniti vstopnine s kuponi, ki jih iztrgate iz brošure o Sydneyu- vseh muzejev si itak ne boste uspeli ogledati, sploh pa ne v kratkem času trajanja Sydney card - kuponi pa nudijo 10% do 20% popusta; in tudi Sydney-card ne nudi zastonj vstopnine za vse najzanimivejše točke, pač pa le popuste.
Na vsej poti sva si ogledala tudi precej živalskih vrtov, pravzaprav jih tam imenujejo tudi Sanctuary in Billabong. In evropskim popotnikom se zagotovo kar smeje, ko prvič pridejo v stik s kengurujem, ki prijazno je iz roke; s koalo, ki mirno počiva v tvojem naročju; z mladim krokodilom, ki ga lahko vzameš v roke in se z njim fotografiraš; in z množico drugih živali, ki jih lahko srečaš le v tistem delu sveta. Tudi beli kenguruji so bili med njimi. In dingoti, ki prijazno kot kužki mahajo z repom, a so vendar spravljeni za ograjo, in napisi obiskovalca opozorijo, naj pazi na svoje prste; čeprav so moje izkušnje drugačne, celo božala sem jih skozi ograjo in oni so oblizali moje roke. Za omejitve stikov z živalmi pa sem izvedela šele na koncu – v Sydneyu; namreč: v državah NSW in Victoria ne dovolijo stikov z živalmi zaradi bolezni. V drugih državah pa se v takih parkih sprehajaš med živalmi, jih hraniš, božaš, pestuješ …. Zatorej popotniki, izkoristite pristen stik z živalmi v drugih državah Avstralije, razen NSW in Victorije!
Kot sva ugotovila ob povratku, je Austrian Airlines kar v redu ponudnik (vozi v resnici Lauda Air), ker ob povratku niso bili tako natančni glede prekomerne prtljage (overweight). Spregledajo celo tja do 10 kg na osebo. To je posebej pomembno, ker imaš ob odhodu iz Ljubljane oz. Dunaja lahko le 20 kg prtljage.
Brane in Miryema Žagar